Stötta binjurarna

Checklista för att stötta binjurarna

Vad kan du göra själv för att stötta dina binjurar? Jag har läst på som en tok på nätet på engelska och svenska sidor. Här har jag sammanfattat de råd jag funnit och testat. Lägg inga krav på dig själv med dessa punkter. Börja med något. Se det som vägledning.

Vid långvarig stress kan det vara minst lika viktigt att ta dagen som den kommer. Låt kroppen få bestämma vad den vill och behöver. Lyssna in kroppens signaler och gör lite om du orkar och ingenting om du behöver det och mer om det känns okay.

  1. Undvik stress!
    Det finns fyra typer av stress som aktiverar vår kamp eller flykt:
    1. mental/emotionell stress
    2. sömnstörningar
    3. metabolisk/glycemic dysreglering
    4. kronisk inflammation
  2. Städa bort energitjuvar.
    Hänger ihop med ovanstående punkt.
  3. Gå ut i dagsljus
    Vistas mycket utomhus för att få frisk luft och sol. Särskilt bra är det att få dagsljus tidigt på morgonen när man går upp. Detta hjälper kroppens dygnsrytm att balansera sig.
  4. Träna och koppla av
    Använd dig av lugnande motionsformer som yoga, qi gong, tai-chii, skogspromenad och skogsbad. Mindfulness och meditation är lugnande. Tänk på din andning, långa djupa andetag. Ju mindre stressad du är desto mindre behöver kroppen kortisol och när bristen blir mindre stor så kommer du att må bättre.
    Forskning har visat att medditation ger samma signaler i hjörnan som djupsömn (och jag har tappat länken till källan, skicka mig gärna den om du har den).
    Prova gärna även mental träning, mindfulnessövningar och meditation som återhämtning.  Man kan finna mycket på youtube.
  5. Håll dig varm utan att svettas Att undvika att frysa hjälper kroppen att få energi till organen så de kan rena/omvandla och arbeta så som tänkt utan att energin går åt till att värma upp kroppen. Det är samma tänk med att undvika att svettas. När du svettas går energin till ytan av kroppen istället för att nyttjas av organen.
  6. Aswagandha, lakritsrot Aswagandha är lugnande och hjälper dig att hantera stress, sova och slappna av. Eller tag lakritsrot. Vissa klarar varken aswaghanda eller lakritsrot, då får du finna andra alternativ. Vid akut stress kan det vara bra att undvika tex ashwaghanda, då det kan ”skjuta upp” reaktionen. Jag väljer att dricka mitt ”te” på 1 del lakritsrot, 1 del malen ingefära och 1 del kanel (äkta kanel kallas Ceylonkanel och det riktiga namnet är Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum). Aswagandha köper jag i lösning och tar ca 2-10 droppar i ett glas vatten morgon och/eller kväll.
  7. Mineralsalt och citron Börja dagen med ljummet citronvatten med 1/4 tsk keltiskt havssalt eller Jozo light (grön burk). Upprepa gärna på eftermiddagen. Det ger dig mineraler och får upp blodtrycket om du har lågt aldosteron vilket också produceras av binjurarna och går hand i hand med lågt kortisol. Salt av rätt sort är din vän och ger mycket energi. Ha en nypa obehandlat havssalt i väskan, tillgängligt att ge energi vid behov.
  8. Sömn Sov nattetid för melatoninproduktionen. Melatonin är det hormon som är kroppens viktigaste antioxidant. Gå inte och lägg dig senare än kl 22 på kvällen. Lägger du dig senare än kl 22 så börjar binjurarna jobba igen, du konsumerar kortisolet bums och det vill du undvika, det stör kroppens naturliga dygnsrytm. Kortisolet produceras främst under de sista fyra sovtimmarna. En Fb-grupp.
  9. Ät eventuella kolhydrater på kvällen Ät kolhydrater på kvällen för att undvika att vakna mitt i natten. Gärna sötpotatis med protein och fett. Sötpotatis är bättre för kroppen än vanlig potatis (Paleo-kost).  Det finns flera orsaker till att man vaknar mitt i natten, en vanlig orsak är att du vaknar för att ditt blodsocker är lågt och kroppen börjar därför producera adrenalin. Om du vaknar så ät något kolhydratrikt med salt och fett. Tex banan med havssalt och jordnötssmör. Dessutom blir hjärnan glad av kolhydrater, men håll det till en måttlig nivå.
  10. Undvik att bli hungrig Ät ordentligt, undvik att bli hungrig, det sliter på de inre organen. Undvik lågt blodsocker och adrenalinpåslag vilket stressar binjurarna. Undvik samtidigt att småäta hela tiden, de inre organen behöver också återhämta sig. Det är en fin balansgång! 🙂
  11. Kosttillskott C-vitamin (gjord på riktig frukt eller Camu Camu pulver), kelp, B-vitamin (eller bipollen om du som jag inte mår bra av syntetiskt B-vitamin), probiotika, omega 3 (ex torskleverolja eller krillolja), maca (ger energi och lugn), om du har brist så tag magnesium (magnesiumolja, magnesiumspray eller tabletter – många har lågt magnesium), L-Theanine (mot oro).
    DHEA kan vara bra som kosttillskott (tex steroiden 7-keto-DHEA), men ta reda på om du har behov innan du tillsätter ett hormon.  
  12. Undvik viss kost Du kan behöva en näringsterapeft som hjälper dig med vilken kost som är bra för just Dig.
    Generellt sett: Undvik stimuli så som kaffe, svart te, gluten, alkohol, tobak, raffinerat socker och processad mat. Ät både protein och kolhydrater när du läker binjurarna,. Ät bra fett såsom olivolja, kokosolja avokadollja, sesamolja, valnötsolja och smör (om du klarar mjölkprodukter).
  13. Ät näringsrik mat Fyll kroppen med näring från riktiga och bra grönsaker, bär, bra fetter och bra proteinkällor. Gräsbetande djur, en djur matade med subtitut.
  14. Tålamod Här kommer den svåraste punkten: Ha tålamod! Hur länge har din kropp slitit ner sig – det finns inga piller som återställer allt på en dag! Inte ens år.

Summerat att tänka på gällande återställning från binjuretrötthet

  • Påfyllning näringsämnen och användning av adaptogener.
  • Stabilisera blodsockret genom sund diet.
  • Återhämtning och sömn samt ”anti-stress”.