Hallon

Här kommer lite info om hur jag sköter hallonen.

Hur stora plantorna blir, det beror mest på vilka förutsättningar hallonplantan får på sin nya plats.

Hallon bildar en halvbuske . Bär bildas på tvåårsskotten. De fruktbärande skotten dör efter fruktsättningen. Hallon blommar under en stor del av sommaren.  Plantorna är självfertila.  Dvs de plantor som är endast gröna år 1 kommer bli mer vedartade och bära frukt efterföljande säsong, dvs sommaren år 2. Plantorna växer på höjd och bredd fram tills de bär frukt. Stora fina plantor ger större och fler bär. Hallonen mognar successivt från slutet av juni. Redan första året efter planteringen ger de en bra skörd.

Den sort jag har är en sort som planterades innan 1936. Det är stora jättegoda trädgårdshallon. Bären är mogna i juli. Kanske någon dag i juni och någon dag in i augusti, och detta är i Mälardalen.

Precis som de flesta hallonsorter behöver dessa bindas upp. Enklast är att spänna järntrådar mellan kraftiga störar och sedan fästa hallonskotten vid trådarna med snören eller använda dubbla trådar.

Hallon växer nästan överallt. Men, stora och fina blir hallonen i en näringsrik sandjord där inga andra stora träd står för nära. De behöver också rikligt med vatten och emellanåt tillskott av näring, tex brunnen hönsskit eller hästskit, som lämpligen ges på våren.

Rensad och upphängd.

På våren gör man iordning för säsongen. Man tar bort upphängningsanordningen/stödet; Klipper bort de grenar/plantor som bar frukt förra året; Hänger upp de kvarstående grenarna som ska bära frukt.

Klipp plantorna i önskad höjd – lämna maginal då de sträcker på sig ytterligare fram till de bär frukt. Våren är ett vagt begrepp, men innan kvistarna får skott, det brukar ske på påsklovet för mig.

Därefter i april – juli så rensa ogräs och ev häng om de plantor som sträckt för mycket på sig.

Juli är skördemånad. Rensa ogräs och plocka.

Omplantering

Jag rekommenderar att flytta ungplantor, dvs de plantor som bär frukt nästa säsong. Dessa ungplantor är allt mellan 0,5 m – 2 m höga, helt beroende på var de står. Några står för nära en björk och är kortare, dessa sträcker på sig när de får bättre förutsättningar.

Det går bra att plantera hallon både vår, höst och däremellan. Det viktiga är att de får bra med vatten. Man bör vara försiktig vid planteringen så att inte knopparna vid rothalsen skadas. Det är nämligen de som blir de nya skotten. Man får inte heller sätta plantorna för djupt, då tillväxten kan hämmas, ett djup på ca 15 -25 cm räcker. Se till att vattna ordentligt i planteringsgropen innan du sätter ner plantan. Efter planteringen vattnar man också ordentligt och regelbundet. Äldre plantor kan delas tidigt på våren och planteras på annan plats, men låt det gå mer än ett år så att du ser att de etablerat sig bra. Det går även att använda rotbitar och örtartade sticklingar till förökning.

17 juni 2019

Så här års är det att rensa ogräs som gäller, plus att vattna. Hallonen är i full blom och det surrar av bin och andra flygfän.

Ibland tar vinden tag i plantorna. Jag binder upp plantorna.

20 juli 2019