Binjurar

Det finns oändligt mycket att säga om binjurar! Läs också om att stötta binjurarna på naturlig väg.

Känner du dig trött? Låg? Brist på energi? Är du trött trots att du nyss har sovit? Eller har du svårt att sova? Har du hormonrubbningar? Du kanske har mindre lätt att bli gravid? Eller känner dig extra sötsugen?

Trött/sliten/slut/urlakad kan bero på binjureutmattning. Det kan bero på annat, men det finns en stor sannolikhet att det är bijurarna som talar till dig om det finns stress med i bilden. Binjureutmattning uppstår efter långt tids kortisolpåslag, dvs efter lång tids stress. Eller trötta binjurar. Om man är frisk och börjar stressa så frisätts kortisol som är kroppens sätt att handskas med stressen. Kortisolet frisätts från binjurarna. När binjurarnas frisättning blir för stor slutar de produktionen helt, och du kan inte längre aktivera dig och få energi på samma sätt. 

Kortisol och binjurar
Kortisol är det hormon som gör att vi vaknar på morgonen och det är också på morgonen som kortisolhalterna i blodet är som högst. Utan kortisol orkar vi inte gå upp ur sängen. Kortisol minskar DHEA i blodet eftersom DHEA är en av byggstenarna till kortisolet. För mycket kortisol ger alltså för lite DHEA; och för mycket kortisol ger för lite östrogen (eftersom även östrogen tillverkas från DHEA). Detta är kan av anledningarna till att stress ofta ger infertilitet och hormonrubbningar.

Få igång kroppens kortisolet igen
Vid binjureutmattning behövs endast ett par dagars bra vila för att kortisol skall börja frisättas igen. Men, det kan ta lång tid innan binjurarna är i fas och kortisolproduktionen är helt i sin ordning. Därför är det extra viktigt att låta förloppet ha sin naturliga gång. Kroppen har en inbyggd tröghet

Immunförsvar
Binjurarna frigör kortisol i kroppen till bla immunförsvar. Om du är under stress en längre tid så kan det ge upphov till inflammationer etc i kroppen, binjurarna frigör då mer kortisol som är antiinflammatoriskt. Om binjurarna får jobba hårt under en längre tid så blir de ”trötta” eller till och med utmattade (det kan vara addisons sjukdom och det kan vara utbrändhet). Efter en tid kommer stressen att ta överhand och de inflammatoriska biprodukterna som skapas kommer inte att kunna tas om hand av den kortisol som produceras.

Kortison
Man kan med kortison hjälpa binjurarna, dvs låta dem vila. Men, att använda kortison måste ske ytterst försiktigt, och med läkares hjälp då tillsatt kortison även kan störa binjurarnas egna kortisoltillverkning. En del personer har också mycket svårt att fasa ut kortison. Laborera inte själv!

Hashimoto – binjurar
De av oss med Hashimotos skyller ofta ”allt” på vår sköldkörtel. Kan det
vara ’bara’ binjurarna som är ur balans för många av tecknen och symtomen som vi upplever?

FASS säger kolla binjurarna
Enligt FASS skall inget sköldkörtelpreparat sättas in om binjurarna är trötta, dvs varken Levaxin eller Liothyronin. Vanligtvis kollas tyvärr detta inte alls. Behandling av hypotyreos med sköldkörtelhormon utan behandling av binjurarna är ett av de största skälen människor fortsätter att känna sig utmattade och trötta. Det är vanligt att man känner sig piggare efter start av sköldkörtelmedicinering, men efter en tid (allt från veckor till år) kan det vända och man känner sig sämre än när man började med sköldkörtelhormon. Vid besök till läkaren så får man inte alltid hjälp, provresultaten är ju ”bra”, de svenska riktlinjerna täcker inte detta och läkarna kan oftast inte området, tyvärr.

Det är nu det visar sig det man önskar man som patient fått info om redan från början: Hashimoto är en inflammation i kroppen. Inflammationen behöver gå ner. Binjurarna är med största sannolikhet trötta.

Många symptom på hypotyreos överlappas med symptom på trötta binjurar (samt utbrändhet) tyvärr kollar inte läkare rutinmässigt binjurefunktionen hos de som har Hashimoto.

Symtom på dålig binjurefunktion kan inkludera följande (ej i någon ordning):

  • en trötthetskänsla som ej går att sova bort
  • lågt blodtryck
  • svimningskänsla när man reser sig upp snabbt
  • sug efter salt mat
  • ökade insatser krävs för vardagliga aktiviteter
  • hjärndimma
  • omväxlande diarré/förstoppning
  • en känsla av överväldigade
  • lågt blodsocker
  • minskad sexlust
  • minskad förmåga att hantera stress
  • långsam läkning
  • mild depression
  • mindre glädje i livet
  • svårt att komma upp på morgonen de flesta dagar
  • att hoppa över måltider påverkar dig mer än förr
  • ökad PMS
  • dålig koncentration
  • minskad förmåga att fatta beslut
  • dåligt minne

Stämmer några av punkterna?

Stress är inte din vän!

Stress orsakar att våra binjurar pumpar ut extra hormoner, de skiftar vår kropp från ett avkopplande, helande tillstånd till en kamp eller flykt tillstånd. Kroppens energi skiftas från att göra ”onödiga” saker som att ge vackert hår, metaboliserar, göra hormoner, smälta och reparera sig själv – istället reserveras alla kroppens resurser till att producera kortisol och adrenalin som pumpas genom våra ådror så att vi kan fortsätta vår kamp/flykt.

Denna mekanism behövs när du är jagad av en björn, inte när mekanismen utlöses av trafik eller högljudda tv-program.

Till slut gör vi slut på näringsämnen som behövs för korrekt binjurefunktion och vi får till ett tillstånd av trötta binjurar eller till och med binjureutmattning. Detta inträffar när vår kropp inte längre kan läka sig själv och det ger att vi känner oss dränerade.

Salivkortisolprov (eller urinprov eller blodprov, men dygnsvariationen ser man med salivprov fyra punkter) kan göras för att avgöra vilket stadium av binjureutmattning personen är i. Detta tillsammans med andra provsvar kan ge ledtrådar om vilka kosttillskott som bör användas.

Adrenalin och utbrändhet 
Vid utmattning eller utbrändhet kan inte kroppen producera kortisol och man kan inte förmå sig, man orkar inte aktivera sig alls. Däremot kan man i samma situation agera i självbevarelse om det tex börjar att brinna. Detta beror på att hormonet adrenalin frisätts vid flykt och försvar.