Följande är självtester för att prova om du misstänker att dina binjurar är utmattade:
Test ett, binjurar – blodtryck
Ta och jämför två blodtrycksmätningar: En liggande och en stående. Vila i fem minuter i liggande ställning (vissa gör sittande istället för liggande) innan avläsningen. Stå upp och ta omedelbart blodtrycket igen. Om detta blodtrycket är LÄGRE stående jämfört med liggande, då kan detta vara ett tecken på minskad binjurefunktion/kortisolbrist, mer specifikt är det ett problem med aldosteron (ett annat adrenal hormon). I vilken grad blodtrycket sjunker när du står ofta i proportion till graden av hypoadrenalism. En normal binjurefunktionen kommer att höja ditt blodtryck på stående avläsning för att driva blod till hjärnan. Det kan vara klokt att göra detta test både på morgonen och kvällen, eftersom du kan uppvisa normala värden en gång, och annorlunda en annan gång.
Att blodtrycket sjunker vid stående (när det i stället borde höjas) kallas för en ortostatisk reaktion.
Test två, binjurar – pupilltest:
Detta kallas pupilltestet och främst testar dina nivåer av aldosteron, ett annat binjurehormon. Du måste vara i ett mörkt rum med en spegel. Från sidan av ögat (inte framifrån) ska du lysa med ett starkt ljus (ex en ficklampa) och hålla den i ungefär en minut. Noggrant observera pupillen. Med friska binjurarna (och särskilt hälsosamma nivåer av aldosteron), kommer pupillen att dras ihop, och kommer att stanna liten hela tiden du lyser med ljuset från sidan. Vid utmattade binjurar kommer pupillen att minska, men inom 30 sekunder, kommer den snart bli större igen eller uppenbart fladdra i försök att stanna ihopdragen. Varför detta inträffa? Jo, binjureinsufficiens kan också resultera i låg aldosteron, vilket orsakar en brist på lämpliga mängder av natrium och ett överflöd av kalium. Denna obalans gör att ringmusklerna i ögat att vara svag och att vidga sig som svar på ljuset. Titta på denna film för att se en video av fluktuerande pupiller.
Test tre, binjurar – ljuskänslighet
Låt någon skina ett starkt ljus mot dig. Även ovanstående pupilltestet kunde ha avslöjat detta. Tycker du själv att du är alltför känslig och obekväm mot starkt ljus? Det kan vara ett tecken på binjuretrötthet. Och det kan också vara sant om du har brännande huvudvärk tillsammans med känslighet.
Test fyra, binjurar – temperatur
Du kan fastställa din sköldkörtel- och binjurestatus genom att följa en temperaturgraf över dina dagliga genomsnittliga temperaturer. Du tar helt enkelt din temp 3 gånger om dagen, med början tre timmar efter att du vaknar upp, och var tredje timme efter det, för att få minst tre mätningar per dag. Om du har ätit eller tränat strax innan det är dags att ta din temp, vänta 20 minuter. Sedan tag genomsnittet av dem för den dagen. Gör detta i minst fem dagar. Om din genomsnittliga temp fluktuerar från dag till dag mer än 0,2-0,3 (med en dragning mot 0,2), behöver du binjurestöd. Återigen bör din dagliga genomsnittliga temperatur luta mot 0,2 när på tillräckligt kortisol för dina behov. Sammanfattning från Dr. Rind: Om dina temperaturer fluktuerar men totalt sett ligger lågt, då behöver du mer binjure- och sköldkörtelstöd. Om dina temperaturer fluktuerar men ligger i genomsnitt på 98,6, behöver du bara binjurestöd. Om temperaturen är stadig men låg, behöver du mer sköldkörtelhormon och binjurar är sannolikt ok. Vi noterar att kvicksilvertermometrar är de mest korrekta.
För de som redan tar kortison, är testet ovan med temperatur (jämföra minst 5 dagar i genomsnitt) idealiskt för att veta om du är på tillräckligt nivå av kortisol för dina behov. Med andra ord, om några dagliga genomsnittliga temperaturer är mer än 0,2-0,3 från en annan dag, då tar du inte tillräckligt med kortison (de flesta av dessa dagliga genomsnitt bör vara 0,2 från varandra). Överdosering av kortison kan också orsaka denna instabilitet.
*** Kvinnor: Om du fortfarande har mens, då är det bäst att göra din dagliga genomsnittliga temperatur med start i slutet av cykeln, dvs inte mitt i cykeln eller under ägglossning.
Nästa steg: salivkortisol!
ÄNNU MER avgörande, och testet som patienter är överens om är det avgörande testet om något av ovanstående tester är misstänksamma: Tag ett 24-timmars salivtest på binjurarna, inte ett blodprov.
Salivprov kommer att mäta dina cellulära nivåer på fyra viktiga tidpunkter under en 24-timmarsperiod vilket avslöjar om du har högt kortisol (som kan ha liknande symptom som lågt kortisol), eller en blandning av toppar och dalar (dvs då det kan vara problematiskt att höja NDT och orsaka för mycket RT3 ), eller en majoritet av dalar, som är extremt problematiskt när man vill höja sköldkörtelmedicin, orsakar hyper-liknande symtom och överskott RT3.
Tyvärr tenderar läkare att rekommendera engångs-blodprov eller en ACTH-stimulering, eller en 24 timmars urinprov, men majoriteten av hypo-patienter har funnit att ingendera är tillräcklig eller fullständiga för att urskilja utmattade binjurar. Blodprov mäter både bunden och obunden kortisol – dvs inte tillräcklig information, inte heller berättar det vad som händer vid olika tidpunkter. Det kan se höga värden när genomsnittet faktiskt är lågt! Det ACTH Stimulerande testet kommer att berätta hur mycket stimulans dina binjurar får, men inte hur mycket kortisol de producerar. Visst kan ACTH Stim testet vara värdefullt om det finns misstanke om en hypofys dysfunktion, Addisons eller Cushings. Låt din läkare hjälpa dig med det! Det är noterat att de flesta patienter med låg binjurefunktionen kan visa friska resultat vid ACTH-stimulering. Ett urinprov ger dig helt enkelt ett genomsnitt på en 24-timmarsperiod, och att döljer om värdet är hög en viss tid, och låg en annan, att utläsa om det finns höga och låga värden är viktiga ledtrådar till utmattade binjurar.
VIKTIGT: Patienter har upptäckt det finns många kosttillskott som innehåller kortison som man behöver låta bli att ta i upp till två veckor att få en tydlig bild av vad som händer.
Om du har bekräftat dålig funktion i binjurarna MED LÅGT kortisol mätt med 24 timmars salivtest, vad är behandlingen då..?
Låg till måttligt låg kortisol-nivå kan dra nytta av binjurebarktillskott, men du måste fortfarande följa de riktlinjer. Vissa följer CT3M framgångsrikt, särskilt om de bara har lågt morgonkortisol.
** Observera att du har kronisk inflammation, som potentiellt kan leda till en trög HPA-axeln, det hämmar även CT3M. Testa både ferritin och CRP för att se ditt inflammationstillstånd.
Har högt kortisol, särskilt på natten? Under de första stegen som leder till binjureutmattning kan dina kortisolnivåer bli höga. Detta återspeglar den tidiga och ihållande stress som kroppen utsätts för. Med tiden kan din kropp inte upprätthålla dessa höga nivåer av kortisol eftersom de kan orsaka skada. Nästa steg är att du får en blandning av toppar och dalar i kortisolnivå, och med nattliga nivåer som fortfarande är alltför höga. Om så detta inträffar, då kan du komplettera med 300-800 mg phosphatidylserine, aka PS före sänggåendet för att förbättra sömnen. Melatonin är ett annat val för bättre sömn; behandling med 1-3 mg före sänggåendet. Det kan ta ett par veckor att märka skillnaden. Var försiktig med melatonin som tar det mer än ett par veckor kan tjäna till lägre morgon kortisol. Att ta zink en timme före sänggåendet har också fungerat bra för många, men se till att du har mat i magen för att förhindra magbesvär! 50-100 mg zink har fungerat bra för patienterna att sänka högt kortisol.