Det endokrina systemet, metaboliska systemet, som är så oerhört viktig för vårt välmående, det fungerar inte utan jod.
Det finns många som blivit friska från antikropparna med kost och till viss del med medicinering. Men även medicinering kan trigga hashimoto.
T4, t3, t2 och t1 är jodföreningar där jod utgör ena halvan av molekylen och l-tyrosin andra halvan. T4 ska falla sönder till t3, som faller sönder till t2, som faller sönder till t1. Fritt jod krävs för att detta ska ske, även ett antal vitaminer och mineraler behövs. Omvandlingen från t4 -> t3 -> t2 -> t1 sker i kroppen ej i sköldkörteln.
Höga doser jod rensar ut oönskade ämnen ur sköldkörteln, tex brominer. Emellanåt skrivs att jod bromsar sköldkörtelns funktion och att det finns risk för ökade problem med jod. Jod transporterar ut tungmetaller och halogener som blockerar mitokondrierna.
Om man stagnerat i sin återhämtning, dvs T4/T3/NDT ger effekt till en viss gräns; Skulle det fungera att med högre doser jod och l-tyrosin låta kroppen bygga de olika t-variationerna?
Jod är ytterst effektiv mot elaka bakterier och stärker immunförsvar utan att döda bort de bra bakterierna.
Jod som jod…?
Jag har ej grävt klart i ämnet.
Lugols jod, 15% styrka. Lugols jod är 2 jodsorter, det innehåller både atomärt (obundet) och kaliumjodid (kovalent bundet) jod, kroppen behöver bägge former av jod.
Jean Lugol var den som upptäckte sambandet struma och jodbrist. Det var också exakt detta ämne som räddade miljoner människor liv via att bota struma som var klassad som folksjukdom på 1800 talet.
Vill man inte äta jod så kan man droppa det på huden istället, det blir dock bruna fläckar som kan sitta kvar några dagar.
Vissa säger att underhållsdosen är 2 droppar om du kör lugols 5%. Det står på flaskan ang styrkan på lösningen.
Rekommenderat intervall för dagligt jodtillskott är 12,5-37,5 mg. Just siffran 12,5 mg har bekräftats av många forskare som optimal dagsdos. Den håller kroppen mättad på jod.
Jag har läst om flera som började på 50 mg vilket är 8 droppar av Lugols 15%.
Underhållsdosen är 12,5 mg per dag.
Terapeutisk dos mellan 50-400 mg.
Det finns rapporter om lungsjuka som tagit 2 gram per dag under flera år. De har inte fått problem med sköldkörteln, där var det dock ett program där patienterna var inlagda på sjukhus.
Håller hög dos jod nere andra patogener? EBV? Misstänkt borrelia? Det är viktigt att även äta c-vitamin, B2, magnesium, etc.
Man kan behöva hjälpa lever och njurar.
Påverkan på provresultat
Med tillskott av jod kan sköldkörteln svälla under tiden som jod byter ut flour och brom, klor. Det är alltid individuellt hur man reagerar. Ofta sjunker fT4 när man tar jod. Trots att TPO kanske ökar… vilket man inte vill ha egentligen, men det är övergående. Detta innebär att blodproverna kan se dåliga ut trots att du känner dig piggare. Detta eftersom jod även deltar vid omvandlingen (t4 -> t3, etc), det innebär att ofta minskar halterna i blodet men upptaget på cellnivå ökar – och det är ju det viktiga. Detta innebär att fT4 behöver man inte oroa sig för.
Även TSH kan öka markant, tillfälligt öka, det kommer att sjunak efter en tid (en tid är individuellt och kan lätt vara ett år), men TSH kommer bli lågt.
Dvs TSH SKA öka, sedan sjunker det, det kan tar 3-9 månader. Man mår oftast bra i denna fas trots dåliga värden. Det handlar om enzymer. När jod inte finns så byggs enzymerna fel och du får omedelbar autoimmun respons. Felaktigt enzym bygger felaktig sköldkörtelvävnad vilket är samma sak som cellförändringar, cancer, knölstruma, adenom eller cystor.
Utrensningssymptom
Utrensningar kan komma redan från första dagen. Reaktioner är alltid individuellt, det beror på dosen och hur mottaglig du är, vilka toxiner du har i kroppen etc. Att skilja mellan autoimmun respons och utrensning är inte lätt men det är mycket viktigt.
Kalium
Vaksam på kalium. Bananer innehåller mycket kalium, kanske ökar suget efter fem bananer? Du kanske tar extra kaliumtabletter?
Kalium och kortisol hänger i ihop.
Kaliumbrist är riktigt jobbigt och farligt. Vid akut binjuresvikt kan man också få högt kalium. Även detta är riktigt farligt så med kalium vill man inte gissa.
Doser upp till 400 mg kalium behöver inte vara fel.
Bara man sköter selen, magnesium och stöttande vitaminer så klarar kroppen att skölja ut överskottet.
Bra att ha ha metylerade vitaminer så som b12, selen, folsyra i form a av folat. Kost är viktigt för att fylla på med metylerade näringsämnen eftersom kroppen tar upp näringsämnen bäst genom vanlig mat.
Hashimotos och Graves
David Brownstein skriver i sin bok att det är lämpligt att behandla patienter med antikroppar mot sköldkörteln (hashimoto, dvs autoimmun hypotyreos) med jod. Dr Mark Starr har dock upplevt att patienter med Hashimotos har svårt att tåla jod. Latent Graves hypertyreos kan med stora jodmängder utlösas eller förvärras enligt ”Tyroideasjukdomar hos vuxna”. Det gäller även vid hashimoto, den mekanism som ska se till hormonproduktionen normaliseras vid högt jodintag, inträder inte alltid, det kan leda till en bestående hämning med risk för hypotyreos.
David Brownstein skriver i sin bok att det är lämpligt att behandla patienter med antikroppar mot sköldkörteln (hashimoto, dvs autoimmun hypotyreos) med jod. Dr Mark Starr har dock upplevt att patienter med Hashimotos har svårt att tåla jod. Latent Graves hypertyreos kan med stora jodmängder utlösas eller förvärras enligt ”Tyroideasjukdomar hos vuxna”. Det gäller även vid hashimoto, den mekanism som ska se till hormonproduktionen normaliseras vid högt jodintag, inträder inte alltid, det kan leda till en bestående hämning med risk för hypotyreos.
Kosten
Kosten är avgrörande. Kosten är grunden till allt – tillsammansm med livsstil. Jod är ett livsnödvändigt ämne, men inte allt.
Bra kostinriktningar när man har någon autoimmun sjukdom verkar vara Paleo, Eva Renners, Gaps , Lchf, artegen kost, mfl. Dessa steg bör man ta oavsett om man är sjuk eller ej. Det hjälper kroppen att maximera näringsupptag, reparera tarmen och stänga av triggers för allergi.
Jodbrist är den främsta anledningen till att man får hypo- eller hypertyreos. De flesta har idag jodbrist – om man inte bor i Japan, där medelintaget av jod ligger på 13 mg/dag.
Dr Guy Abrahams, en av världens ledande forskare på jod/kaliumjodid, menar att ett dagligt intag för att försörja hela kvinnokroppen är minst 13 mg per dag. Enligt honom behöver sköldkörteln 6 mg, brösten 5 mg och övriga kroppen 2 mg. Dessa 2 mg är ändå långt över rekommenderad dagligt intag, RDI, vilket ligger på 150 mikrogram per dag.
Musklerna och hjärnan behöver jod.
Jod normaliserar alla hormoner.
Jod dödar alla parasiter, svamp och dåliga bakterier. Därför bra om du dricker det.
Det är svårt att få för mycket jod/kaliumjodid eftersom kroppen reglerar överskottet genom att kissa ut det.
Jod, fluor, brom och klor tillhör samma grupp (halogener) i periodiska systemet. De är alltså väldigt lika varandra, vilket gör att fluor, brom och klor fäster på de cellreceptorer som är avsedda för jod. Om man då samtidigt får i sig för lite jod, så är det förödande för hälsan, inte minst för produktionen av sköldkörtelhormoner.
Binjurarnas förmåga att producera hormoner påverkas också starkt.
Fluor är ett av de mest reaktiva och giftiga ämnen som finns. Ett av de första symptomen på fluorförgiftning är att man får vita fläckar på tänderna. Fluor orsakar även inflammationer i leder och symptomen är desamma som många reumatiska sjukdomar. Fluor urlakar benstommen.
Jod i tillräckligt stor mängd har förmågan att avgifta kroppen/cellerna från fluor, brom, klor och även andra gifter som t ex kvicksilver.
Jod minskar även insulinresistens och sänker behovet av insulin.
Jod förhindrar bröstcancer.
För lite jod orsakar fibrös vävnad. Vanligast i brösten. Får det fortgå, så kan cancer utvecklas.
Brist på jod orsakar cystor på äggstockarna, PCOS.
Alla symptom som förknippas med detta, ex oregelbundna perioder, hormonella obalanser, håravfall på huvudet men mer hår på vissa andra ställen, akne, mm, kan alltså härledas till jodbrist – det behöver inte vara det, men det kan vara det.
Brist på jod i magsäckens celler orsakar brist på saltsyra, vilket gör att man inte smälter maten ordentligt och får problem med näringsupptaget och andra tarmproblem. (Brist på magsyra är också en anledning till halsbränna, vilket man oftast blir ordinerad Omeprazol eller annat saltsyrehämmande medel för, som alltså förvärrar problemet i tarmarna!)
Brist på jod i hjärnan leder till dopaminbrist och allt vad det för med sig. Det finns många fler symptom, och sjukdomar, som egentligen kan ha orsakas av jodbrist.
Kanske alla, särskilt personer med sköldkörtelproblem, borde ta ett tillskott av Lugols jodlösning? Ett jod med rätt förhållande mellan jod och kaliumjodid, i doser från 12 till 100 mg/dag, beroende av sjukdomsgrad? Jag blandar med med vatten, men det går att blanda med juice. Drickes gärna för att få maximal effekt i mage och tarmar.
Många i dagens samhälle har brist på selen, det är viktigt att kombinera intag av jod med intag av selen. Lever man på fin mat från havet får man antagligen i sig mer selen än vi svenska landkrabbor. Selen behövs för en mängd funktioner i kroppen, bla för att omvandla sköldkörtelhormonet T4 till det aktiva T3, som går ut i mitokondrierna i cellerna.
Mer info finns under källorna:
- Symtom som kan komma av jodbrist. http://theiodineproject.webs.com/
- “Breast Cancer and Iodine”, Dr David M Derry
- http://www.optimox.com/
- https://svenska.yle.fi/artikel/2015/02/03/far-vi-tillrackligt-med-jod
- http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=17649
- “Iodine – Why you need it, why you can´t live without it”, Dr David Brownstein
- http://www.optimox.com/iodine-study-5
- En rapport som ”bevisar” att jod orsakar hashimoto – fast motsatsen.
http://jeffreydachmd.com/2014/02/iodine-hashimotos-autoimmune-thyroid-disease/ - Jod och Hashimoto (på Engelska)
https://m.youtube.com/watch?v=Ih6Kpzu2E74 - ”Tyreoideasjukdomar hos vuxna” av Törring, Nyström m fl (Nycomed 2007)
- https://thyroidpharmacist.com/