MTHFR

Här kommer en salig blandning om MTHFR, sidan skall struktureras, det kommer sannolikt april-maj 2019.

Om man har höga halter folat och homocystein i blodet, så kan man misstänka att man har en MTHFR-genmutation.
Om man har en MTHR-genmutation, så har man ofta brist på MTHR-enzym, som behövs för att bryta ned folsyra och folat.
Höga halter menas då över referensvärde antar jag? Ja mycket över referens.


Vad är homocystein?
Homocystein är en aminosyra som finns naturligt i kroppen. Från homocystein bildas cystein, en av de 20 aminosyror som är naturliga byggstenar i kroppen. När homocysteinnivåerna är för höga, påverkar det kroppens stödjevävnader, t.ex. fibrillin, och receptorer i nervcellerna negativt, samt bidrar till bildning av fria radikaler.
Varför testa homocystein?
Ett homocysteintest kan beställas av flera skäl. För att avgöra om en person har en vitamin B eller folatbrist. Homocysteinkoncentrationen kan öka innan B – och folatvärdena blir onormala. Ibland rekommenderas homocysteintestning av undernärda individer, äldre, som ofta absorberar mindre B-vitamin från kosten. Som en del av en screening av personer med hög risk för hjärtinfarkt eller stroke. Det kan vara användbart för patienter med en familjehistoria av kranskärlssjukdomar men inga andra kända riskfaktorer, som rökning, högt blodtryck, eller fetma.
Högt homocysteinvärde
Förhöjda homocysteinvärden kan också ses vid hög ålder, nedsatt njurfunktion, hypotyreos, SLE, psoriasis, reumatoid artrit och malignitet. Signifikant förhöjt homocystein (P-Homocystein>40 mmol/L) kan också bero på medfödda homozygot defekt i metylentetrahydrofolat (MTHFR), eventuellt i kombination med folatbrist.
Lågt homocysteinvärde
Brist på vitamin B12 till vävnaderna leder till ökning av homocystein och MMA. Gränsvärden på vitamin B12 utan förhöjt homocystein och MMA ska inte behandlas med vitamin B12. Folatbrist leder också till en ökning av homocystein, men inte av MMA. Ett antal livsstilsfaktorer som kost, alkohol, tobak, etc. kan leda till ökat homocystein.
Ett lågt homosysteinvärde (under 8) indikerar att man inte har problem med metylering.Kål innehåller sk goitrogener. Här kan man ex läsa mer. 

Homocysteinet är högt vid MTHFR. Ett genfel, som inte måste ge symtom eller besvär, kan plötsligt göra det en vacker dag. Liknar ME symtom. Det finns två mutationer, svårare symtom vid två. En tjeje berättar ”Jag har bara ett, och det symtomet som ställde till det för mig var dom extrema urinträngningarna som kom och gick i perioder. Man kan ha normala värden på folat, trots att det är vad man måste ta i hög dos.”


I korthet så innebär MTHFR genmutation att man har svårt att omvandla icke kroppsidentiska ämnen. Detta innebär att b12, folsyra, selen mfl måste vara i metylerad form. MTHFR genmutation ger ofta problem med ämnesomsättningen eftersom selen, b12, och folsyra måste vara kroppsidentiska. Det innebär att vanliga kosttillskott inte fungerar om du har MTHFR. Sedan får man tillgång till gratis sprutor om om man tagit dna prover som bevisat att du har mthfr – jag saknar källa på detta tyvärr.

https://www.dietvsdisease.org/mthfr-mutation-symptoms-and-diet/MTHFR mutation
MTHFR is an enzyme necessary for an important metabolic process called methylation. It is this process that converts folate and folic acid into an active form the body can use. The MTHFR gene produces this enzyme, but a genetic mutation can inhibit its function.
Bra! Och gifter i våra hem i form av mögel, radon, asbest, målarfärg, lim etc.

Jag har giftminimerat i flera år. Använder äppelcidervinäger + aloe vera gel (från Devaz.se där allt är giftfritt) istället för ansikskräm, citron/lime som deo, städar endast med bikarbonat, ättika, citron och kokossåpa från Devaz. Använder till 99% endast glas, porslin, gjutjärn och rostfritt i köket. Äppelcidevinäger som hårbalsam.Smörjer in mina torra smalben (jodbrist?) med talg.Borstar tänder med tandpulver från PH-balans. Sminkar mig med så få och snälla produkter som bara möjligt.
Jag har också alltid färgat håret, men för ca 5 år sedan gick jag över till ekologiska örtbaserade färger, vilket funkar toppen tycker jag. T.ex Radico och Khadi är bra märken.





Personligen äter jag kål varje dag men oftast som tillagad eller syradhttps://www.facebook.com/984937538200914/posts/1079116352116365/
https://www.bbc.com/news/health-45171651
Kål kan läka tarmslemhinnan. Det måste väl vara bra för oss.