Reverse T3
Mycket förenklat:
T4 skall omvandlas till T3 (och en liten liten del rT3). När den processen ej fungerar eller du har för mycket T4 i blodet så bildas rT3. RT3 tar då plats i cellväggen där T3 skulle passera, men kan nu ej eftersom hålet är blockerat.
RT3 kan uppstå när man har för mycket T4 som ”skvalpar” runt i blodet. För vissa fungerar inte dejoniseringen korrekt (när T4 ska omvandlas till T3), dvs man kan få så kallade rT3 (reverseT3). RT3 har visserligen tre jodatomer per hormonmolekyl – men det är fel jodatom som tagits bort. Det hela blir då som en pusselbit som NÄSTAN passar. Istället för att passera ingången så som T3 skulle göra så fastnar rT3 i ingången och blockar passage för de korrekta T3-hormonerna.
RT3 omvandlas inte till T3.
Du ska inte tillföra T4 om du har för hög del reverse. Det är anledningen till att det står i FASS att du FÖRST ska förvissa dig om att binjurarna är pigga och fungerar.
RT3 är kroppens handbroms, ett sorts feedbacksystem som slår till när vi får för mycket sköldkörtelhormon men kroppen inte förmår att ta hand om all T4. Förutom en bromsande effekt kan rT3 även stimulera upptaget av kalcium till mitokondrierna. Det är ett signalsystem som är nödvändigt för att signalsystemet mellan kärn-DNA och mitokondrie-DNA ska fungera.
RT3 kan stimulera enzymkomplexet cytokrom, cytokrom oxideras i mitokondrien vilket ökar ATP-produktionen.
Det som är obekvämt med reversen är att du inte kan öka din sköldklörtelhormondos, oavsett vilket preparat du använder utan biverkningar. Kroppen är så klok att den vet att du inte kan tillföra mer hormon än vad den kan ta hand om. Handbromsen slår då till.
Man bör först veta om man har för mycket reverese. En del behövs i hormonprocessen, allt ska inte bort. För mycket reverse får man av för hög dos T4, dvs T4 som inte omvandlas rätt.
Fundera över orsaken till ditt RT3: Kanske behöver du först vila? Om kroppen har stressat behöver den vila för optimal återhämtning. RT3 gör oftast att du vill vila. När du vilat undviker du sedan den stress som skapar RT3 (så mycket som du kan).
Kortsiktigt hjälper det sannolikt att rensa ut rT3, men knappast långsiktigt. Då behövs anti-stress-strategier.
Varför får man oönskat högt rT3?
Oftast på grund av högt eller lågt Ferritin och/eller Kortisol i kombination med T4-behandling såsom Levaxin, Euthyrox eller NDT/Naturligt sköldkörtelhormon.
Hur kan man avläsa rT3-problematik i provsvar?
Prov för rT3 tas generellt sett inte i Sverige. Det finns några aktörer som erbjuder provet privat.
Det är möjligt att utläsa en pågående eller troligt kommande problematik ur provsvar:
– Lågt eller högt ferritin ger på sikt rT3 vid T4-behandling
– Lågt eller högt kortisol ger på sikt rT3 vid T4-behandling
– Vid Levaxinmedicinering ska fT3 vara 1/3 av fT4
– Vid NDT- och T3-medicinering ska fT3 vara i övre fjärdedelen av referensintervallet när fT4 är i mitten av sitt referensintervall.
Jag har sannolikt för mycket rT3, hur rensar jag ut rT3?
- Leverrensning kan hjälpa till.
- Jag äter T4:
- Tillsätt T3. Har du mycket problem behöver du rensa rT3 med högre dos T3 eller enbart T3 tills du åtgärdat dina problem med ferritin/kortisol men minst 2-3 månader, eller
- Eller äta enbart T3 eller fortsätta kombinera enligt ovan är ett alternativ om du inte får ordning på kortisol eller ferritin.
- Jag äter NDT:
Sänk ditt NDT till 1,5-2 grain. Tillsätt T3 tills du åtgärdat dina problem med ferritin/kortisol men minst 2-3 månader. Hur mycket lio du behöver är individuellt.
Testa rT3
RT3 test kan tyvärr inte ta inom svenska landstinget. Man får ordna detta pivat:
- Anna Sparre i Malmö
- http://www.halsosam.net/hormoner-och-skoldkortel/
- http://www.europeanlaboratory.nl/
Tipsa gärna i kommentarer om du känner till fler.
Fler länkar om rT3
- http://www.custommedicine.com.au/health-articles/reverse-t3-dominance/
- http://www.stopthethyroidmadness.com/reverse-t3/
- I artikeln Low-T3-syndrom, American Heart Association Curkulation 2003 (Iervasi) beskrivs konsekvenserna av låga T3-nivåer, inom NEDRE referensområdet, med normala T4-nivåer och normalt TSH, alltså labbvärden på sköldkörtelhormon som våra läkare skulle tolka som normala, om de behagade ta prov på fT3, vill säga.
- Mer om hur kroppen fungerar finns i Helena Rooth Svenssons bok ”Sköldkörteln och mitokondrierna”. Där finns också beskrivet om hur många av kroppens funktioner som är T3-kopplade och varför vi behöver ha en bra omvandling från T4 till T3. Hjärtat, muskler, nybildning av mitokondrier, blodfettsrubbningar, hjärtats pumpförmåga, obalans mellan sympaticus och parasympaticus (kroppens stress- resp vilosystem) (vilket också kan ge högt blodtryck) kräver T3 för att fungera.
Symptom på för mycket rT3 kan vara
Om du har bra värden på sköldkörtelproverna, men fortfarande har symptom på hyoptyreos så kan det bero på att du har mycket rT3.